Hem estat al “V Congrés del Tercer Sector Social” amb Aprenentage Servei

Publicat el 23 juny, 2016

La setmana del 14 al 17 de juny es va celebrar el “V Congrés del Tercer Sector Social”. La Fundació va participar presentant l’aplicació de la  metodologia d’Aprenentatge Servei,  proposta implementada als serveis de rehabilitació. La presentació va fer a l’Àgora d’Experiències i també a les visites a entitats, on els congressistes van poder conèixer el projecte que la Fundació està desenvolupant als entorns de la masia de Can Soler.

L’Aprenentatge Servei és una proposta metodològica educativa que combina els processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en forma d’un sol projecte articulat en els que els participants es formen (adquirint competències, coneixements i també valors) mentre que a la vagada treballen sobre necessitats reals de l’entorn.

Els resultats avalen l’efectivitat  d’aquest mètode  a l’hora de treballar els processos de recuperació de les persones ateses, donat que els dos factors, l’aprenentatge i el servei a la comunitat, es reforcen mútuament: com més real i significativa és la tasca més implicació i motivació hi ha per part dels els participants.

La Fundació ha anat implementant aquest model la majoria d’activitats dels serveis de rehabilitació: aquests projectes i col·laboracions  es visualitzen en una mapa del districte i inclouen des del projecte a la masia de Can Soler, els treballs de millora i manteniment en escoles, la participació de l’activitat de perruqueria i maquillatge en festes infantils o en el rodatge d’un curtmetratge amb veïns del barri, activitats de promoció de la salut amb població infantil, construcció de jardineres per horts urbans.

 

La visita a entitat va consistir en un recorregut per els entorns de la masia de can Soler, espai on la Fundació ha impulsat un projecte de rehabilitació integral  de l’espai, aquest projecte és un bon exemple d’Aprenentatge Servei, donat que s’ha recuperat per la comunitat un espai natural d’alt valor mediambiental que es trobava en un estat de degradació i abandonament. Aquesta tasca consisteix en la recuperació d’antics cultius d’oliveres abandonats, antigues construccions i murs en sec, camins i la neteja de l’espai forestal, d’aquí s’ha extret un gran volum de deixalles.

Un altre aspecte a destacar de l’espai, és la participació de diversos agents que col·laboren amb la Fundació: l’Escola d’Art Floral de Catalunya, Parcs i Jardins i el Parc de Collserola. A més, fa uns anys que s’hi realitzen activats amb població escolar, activitats en les persones ateses juguen un rol d’experts guiant als nens en la realització de les diferents tasques, aquestes activitats reforcen l’autoestima i la confiança dels participants, reforçant-se així els processos rehabilitadors.

Per altra banda, amb aquestes accions, es pretén prevenir  l’aparició d’estigmes i prejudicis respecte a les malalties mental els nens.

La visita va consistir  en un recorregut  per els diferents espais a l’entorn de la masia.

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Skip to content