La Marató de Tv3 situarà la salut mental al centre

Publicat el 14 des., 2021

Diumenge 19 de desembre La Marató a Tv3 farà focus de nou en la salut mental. Després de tractar-la a les edicions del 2000 i 2008 la salut mental torna al programa en un any en què la salut mental col·lectiva s’ha ressentit per viure en pandèmia. En aquest context, en un moment de major consciència del malestar emocional, La Marató aportarà una visibilització que segurament no té precedents.

El passat mes de juny la Fundació se sumava al comunicat impulsat per l’Associació Catalana de Professionals de la Salut Mental per avançar en la salut mental comunitària i superar reduccionismes en salut. Després de dues edicions on va prevaldre la mirada biomèdica aquesta Marató s’obre una oportunitat per parlar de salut mental ampliant la mirada i explicant alhora el canvis que ha experimentat el sector des de 2008.

El rol creixent de les entitats en primera persona ha reforçat la lluita contra l’estigma que, tal i com indica la campanya Obertament, també viu als serveis sanitaris i d’atenció. També ha permès incidir en un model de recuperació basat en els drets, l’apoderament i la prevenció tal i com ja recull el Pla Integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i adiccions. La suma d’experiències en primera persona, professionals i familiars aporta millores en àmbit hospitalari, als serveis de rehabilitació i facilita iniciatives com l’atenció domiciliària. A l’entorn de la Fundació les entitats que formem BCN Salut Mental avancem cap a un nou model d’atenció que subratlla la participació i la decisió de les persones als seus processos de recuperació.

Diumenge també s’obre una finestra per assenyalar la importància dels vincles i les relacions a l’entorn de les persones. Si dins el paradigma d’atenció ‘biopsicosocial’ les maratons anteriors van fer èmfasi en una mirada clínica, l’actual pot recollir uns canvis que fan palanca en l’autonomia de les persones i la seva interacció comunitària. La demanda d’una millora de ratios de professionals, inferiors a la mitjana europea, és compatible amb assenyalar el paper dels Determinants Socials sobre la salut de les persones, tal i com recull el Pla de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona.

Que el context incideix en la salut mental ho ha posat de relleu la present pandèmia. Partir-ne per aconseguir visibilitzar l’estigma i els reptes de la societat envers la salut mental és una molt bona notícia. Segurament La Marató no es un espai on recollir extensivament tots els reptes actuals, però seria molt bona notícia que pogués contribuir a visibilitzar-los.

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Skip to content