Les cures al centre a la jornada d’ECAS

Publicat el 2 des., 2021

Una jornada que relaciona desigualtat en la provisió de cures i la diversitat

L’1 de desembre Entitats Catalanes d’Acció Social – ECAS va celebrar la jornada L’abordatge de les cures des de l’acció comunitària al Palau Macaya. Al centre s’hi van situar qüestions com qui exerceix els treballs de cures, el rol de les cures a la comunitat i a l’administració ol’evolució dels espais de suport i cures a la societat. L’espai permetre reflexionar sobre la distribució de les cures en àmbit individual, a la comunitat i a les entitats del Tercer Sector partint de la invisibilització de les cures i de les interseccions amb la desigualtat i els eixos de discriminació.

La distribució desigual de treballs de cures també viu a les entitats

S’hi va assenyalar la incorporació de la dona al lloc de treball i l’envelliment de la població com un punt de no retorn que precisa socialitzar i democratitzar les cures. Es va fer èmfasi tant en l’apoderament de treballadores i receptores de serveis com als reptes d’entitats i administració. Es va concloure que a les entitats del tercer sector social hi viuen les mateixes desigualtats i discriminacions que a la resta de la societat. La seva responsabilitat com a proveidores de cures, es va assenyalar, demana actuar des de l’ètica, la moral i els drets a cada organització.

Un altre aspecte abordat és la necessitat de ‘desfamiliaritzar’ i transferir treballs de cures a les llars. La càrrega majoritària sobre les dones redueix de temps de lleure i associatiu i incideix en l’externalització de cures, en altres dones, si els recursos ho permeten. La menor retribució de les cures també té reflex institucional, es va assenyalar, la retribució desigual als convenis social i sanitari i unes polítiques socials enfeblides en un context de retrocés de la xarxa informal de suport comunitària.

La càrrega d’assumir cures pot derivar en malestar emocional

La jornada va comptar amb grups de treball sobre cures singulars, suport intergeneracional i experiències comunitàries. Com a membre d’ECAS vam contribuir a moderar el grup de cures singulars on també es va poder reflexionar sobre la salut mental a partir de la desigualtat i la interseccionalitat, fent focus en el malestar emocional com a eix de desigualtat on s’hi sumen altres eixos de discriminació. Les conclusions de la jornada es recolliran properament en un document.


Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Ves al contingut