Dia Mundial de la Salut Mental 2023

Publicat el 10 oct., 2023

Avui dia 10 d’Octubre commemorem el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest any amb un reconeixement de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en favor de la lluita pels drets de les persones amb diagnòstic o amb dificultats en relació a la salut mental. 

La Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat afirma que no s’han de fer distincions entre persones, però històricament, les persones amb discapacitat, incloent-hi aquelles amb diagnòstics en salut mental, no han gaudit de garanties en el respecte als seus drets: al dret de ser escoltades, d’exercir la mateixa capacitat jurídica, de decidir on viure i amb qui i de tenir accés a tots els serveis i recursos disponibles, és a dir d’apoderar-se per a construir un projecte de vida propi.

Des de la Fundació Els Tres Turons volem ser altaveu de la necessitat que l’atenció a la salut mental es pugui situar en un marc de drets humans, i per això també creiem que cal dotar-la d’una dimensió col·lectiva. Creiem que cal analitzar quines pràctiques afavoreixen aquesta dimensió col·lectiva i quines no ho fan per poder abandonar aquelles que aïllen i estigmatitzen i destinar els recursos a aquelles que poden garantir una vida digna de ser viscuda per a tothom. 

En un article sobre la salut mental en temps de Covid, Manuel Desviat citaba Yayo Herrero en relació a aquelles pràctiques i relacions que poden ser protectores de les condicions necessàries per a preservar les nostres vides i el nostre benestar en situacions de crisis diverses, en un moment en què el concepte crisi transcendeix la dimensió individual que tradicionalment li hem atorgat en salut mental per saltar a una dimensió de crisi o crisis col·lectives. 

Diu Yayo Herrero: “Necessitem cuidar-nos i protegir-nos de manera col·lectiva. I més quan s’entrecreuen dues grans crisis: la social i l’emergència ecològica. El suport mutu, a través d’iniciatives institucionals i/o comunitàries, té l’oportunitat de ser la salvaguarda de les situacions de desigualtat que es magnifiquen durant les crisis”. 

Des de la Fundació, donem suport i ens emmirallem en aquelles pràctiques col·lectives que s’estan generant des de diferents espais vinculats a la salut mental; pràctiques recuperades, que vénen de lluny però sovint queden o han quedat invisibilitzades, moltes d’elles encapçalades per persones amb experiència pròpia. 

Volem destacar-ne els efectes com a generadores de benestar, relacions i ciutadania, com a protectores dels drets i com a salvaguarda davant el repte col.lectiu de viure en societats cada cop més desiguals que no semblarien afavoridores de l’exercici del drets col·lectius. 

Juntes preservem millor els nostres drets i construïm benestar.

El Dia de la Salut Mental a la Fundació
Des de la Fundació Els Tres Turons celebrem cada any el nostre Dia de la Salut Mental. Estem ultimant els preparatius de l’edició d’aquest any de la jornada, que tindrà lloc les properes setmanes en una data encara per confirmar. La diada consistirà en un conjunt d’actes oberts al públic que anunciarem properament al web https://www.els3turons.org/ i a les xarxes socials.

Podeu descarregar-vos el comunicat en pdf aquí.

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Ves al contingut