La Fundació Els Tres Turons presenta un oli d’oliva fet a Can Soler

Publicat el 29 nov., 2023

Es tracta del primer oli d’oliva verge extra fet en un espai natural singular de Barcelona

La Fundació Els Tres Turons presentarà el proper dijous 14 de desembre el primer oli d’oliva verge extra elaborat a la masia de Can Soler, un equipament situat a Sant Genís dels Agudells, a la falda del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquest espai està gestionat per la Fundació des del 2020 amb la voluntat que l’indret esdevingui un punt de referència de l’agroecologia urbana i la inclusió social.

L’oli de la masia de Can Soler és el primer oli d’oliva verge extra de Barcelona, fet en un espai natural singular de la ciutat amb característiques úniques atès el seu emplaçament i accessibilitat. L’espai exterior inclou horta, cultius d’oliveres i arbres fruiters i espai forestal. L’oli de Can Soler és fruit d’una acció participada per la ciutadania que ha permès recuperar les feixes de cultius de la part posterior de la masia.

El destí de la petita producció obtinguda no és la venda ni el profit econòmic sinó que es destinarà a fer difusió del projecte, de la missió de la Fundació i fer una tasca educativa i de sensibilització en relació a la promoció de la biodiversitat, l’agroecologia i l’alimentació sostenible.

Projecte de recuperació i dinamització

El projecte de recuperació i dinamització dels entorns de Can Soler està impulsat per la Fundació Els Tres Turons i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Parcs i Jardins – Mans al Verd i el Districte d’Horta-Guinardó), així com del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Els terrenys on es situen les feixes de cultiu són dins la ciutat de Barcelona i també del Parc, que contempla la recuperació de l’agricultura tradicional com una de les línies d’acció del PEPNat, (Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola).

Can Soler és l’espai on la Fundació Els Tres Turons realitza les activitats de jardineria i forestal dels serveis públics de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions que tenen per objectiu l’acompanyament a la inserció laboral, formativa i comunitària de persones joves i adultes amb un diagnòstic en salut mental. 

El projecte de Can Soler utilitza la metodologia d’Aprenentatge i Servei en possibilitar l’adquisició de competències i aprenentatges a les persones ateses al mateix temps que es realitza una tasca de servei comunitari, en aquest cas regenerant un espai que estava en una situació de degradació i abandonament important. Això ha donat l’oportunitat de fer processos de recuperació significatius i vinculats al territori per les persones ateses per la Fundació.

Vinculat al territori

En la recuperació d’aquest paisatge agrari hi ha participat activament la ciutadania, veïnes i veïns, entitats del barri, escoles i persones usuàries d’equipaments de proximitat que han contribuït al projecte  en jornades de treball cooperatiu.

En aquestes jornades s’han restaurat les feixes de cultiu eliminant plantes invasores, s’ha netejat el bosc i reconstruït  antics murs de pedra seca  i camins adjacents. Aquestes jornades i han servit també per combatre l’estigma en relació a les les malalties mentals, ja que han estat les persones ateses les encarregades de dinamitzar les activitats. 

A banda, en un context de canvi climàtic i d’incertesa econòmica, promocionar la producció local és una aposta per la sostenibilitat ambiental i la sobirania alimentària. Els projectes de la Fundació a Can Soler pretenen estar alineats amb  aquesta estratègia per tal de donar resposta als reptes que ens interpel·len com a societat, com són la pèrdua de biodiversitat o l’emergència climàtica, al mateix temps que promouen societats més justes i inclusives.

La il·lustració de l’etiqueta és obra de l’artista Leire Flores amb el compte d’Instagram @leire_flores

Si tens interès en assistir a la presentació omple aquest formulari i et contestarem en breu  Generic selectors
  Només coincidències exactes
  Cerca al títol
  Cerqueu contingut
  Post Type Selectors
  Cerca a les publicacions

  Pin It on Pinterest

  Share This
  Ves al contingut