Una setantena de persones omplen el Casal de Barri la Barraca del Carmel en l’acte de la Fundació Els Tres Turons dedicat a la salut mental col·lectiva
El Casal de Barri la Barraca del Carmel es va omplir de gom a gom en l’acte que la Fundació Els Tres Turons va celebrar dijous 23 de novembre per a commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. La jornada, que també es va poder seguir en línia, es va desenvolupar sota el lema “Construïm salut mental col·lectiva. Projectes, lluites, imaginaris, subjectivitats, enginy, treball i art“ i va comptar amb cinc ponents que van donar testimoni de processos col·lectius relacionats amb la salut mental.
Ainhoa García: “Cal dotar els professionals de recursos perquè treballin de forma comunitària”
Ainhoa García, activista de les associacions Matissos i Emilia i tècnica de la Federació Veus, va destacar l’associacionisme com a pràctica col·lectiva i va posar de manifest col·lectius com Emilia que està formada tant per professionals, com per familiars, com per persones afectades per problemàtiques de salut mental. García va assenyalar que cal “dotar els professionals de recursos perquè treballin de forma comunitària”, així com “aconseguir que la comunitat sencera s’impliqui en la salut mental”.
Maria Aran: “L’entorn que no fa res és còmplice de la discriminació”
Maria Aran, activista i tècnica a la Federació Veus, va afirmar que “és hora que siguem nosaltres mateixes les que diem què necessitem i com ho necessitem” i va apuntar la recuperació dels vincles com “la base de tot”. Així mateix, va defensar la transformació d’arrel de la societat a través de l’organització política com a via per acabar amb els patiments socials que provoquen les diferents classes d’opressió. “El psicòleg ens pot ajudar a gestionar-ho més bé, però la clau de tot és transformar el problema de base”, va manifestar, afegint que el malestar emocional apel·la al conjunt de la societat. “L’entorn que no fa res és còmplice de la discriminació”, va sentenciar.
A banda, va recordar que els professionals psicosanitaris són responsables del manteniment d’”estructures coercitives que no contribueixen a la recuperació”. “Que siguin conscients que estan col·laborant en mantenir-les”, va advertir, alhora que va apuntar la importància que la responsabilitat de la recuperació no recaigui només en la institució mèdica ja que això “desempodera” el subjecte.
Pantxo Ramas: “Els gestos col·lectius han de ser polítics”
Pantxo Ramas, activista del col·lectiu Entrar Afuera, va fer una defensa de la transformació social per acabar amb els abusos cap als afectats per problemes de malestar emocional. “Cal canviar la manera com funcionen les institucions en el seu conjunt”, va dir, remarcant que per acabar de debò amb la vulneració de drets “els gestos col·lectius han de ser polítics”, atès que el sistema tal com està muntat “no pot garantir els drets de tothom”.
Així mateix, va defensar el vessant comunitari de la rehabilitació explicant que “si reinscrivim les persones vulnerables la societat s’enriquirà en el seu conjunt, perquè els guetos no deixen de ser realitats falses”.
Irene Turiel: “L’atenció dels professionals de la sanitat i les cures es fa des de l’omnipotència”
Irene Turiel, també membre d’Entrar Afuera, va denunciar que la forma de treballar dels serveis públics està “cada cop més allunyada d’ajudar a resoldre les necessitats de la persona” i va lamentar que “a l’hora de donar resposta a les demandes que els arriben, l’atenció dels professionals de la sanitat i les cures es fa des de l’omnipotència”. En aquest context, va assenyalar que “s’han de fer càrrec d’aquestes necessitats i donar-hi resposta i això passa per fer-ho amb l’altre”.
Maite Alfaro: “Sense la comunitat difícilment treballarem amb persones en aïllament”
Finalment, Maite Alfaro, usuària del Servei de Rehabilitació Comunitària d’Adults a la Fundació els Tres Turons, va advertir que “hem de tenir cura de no formar guetos on col·locar la gent”. “Hem de ser tan lliures com la resta de gent”, va dir, afegint que tot passa pel vessant comunitari, ja que “sense la comunitat difícilment treballarem amb persones el tret característic de les quals és l’aïllament”. “La salut mental és comunitària o no és”, va etzibar, apuntant que el benestar emocional ha de ser un objectiu “de tota la societat”. Sense aquest enfocament col·lectivament responsable, va concloure, “difícilment aconseguirem avançar en aquest món”.
Joan Gubern, responsable de vinculació al territori de la Fundació, i Marta García, responsable d’Acció Comunitària, presentador i moderadora de l’acte respectivament, van enviar un agraïment a totes les entitats que han col·laborat amb la jornada d’enguany, que també va ser possible gràcies a les persones participants a l’activitat d’Accessibilitat Audiovisual del Servei d’Inserció Laboral de la Fundació.