Presentat el primer oli d’oliva verge extra elaborat a partir de l’acció comunitària

Publicat el 14 des., 2023

La Fundació Els Tres Turons va presentar dijous 14 de desembre l’oli d’oliva verge extra fet a la Masia de Can Soler. L’acte va comptar amb la presència d’una trentena de persones que van poder conèixer de primera mà els detalls del projecte que ha fet possible recuperar la varietat d’olivera becaruda i la feina d’acció comunitària i treball en xarxa que hi ha darrere i que ha culminat amb l’elaboració del primer oli d’oliva verge extra de Barcelona.

Joan Gubern, responsable de vinculació al territori de la Fundació, i Marisa Rosa, presidenta del patronat, van presentar la missió i valors de l’entitat i van explicar la vinculació amb la masia de Can Soler, un equipament situat a Sant Genís dels Agudells, a la falda del Parc Natural de la Serra de Collserola, que està gestionat per la Fundació des del 2020 amb la voluntat que l’indret esdevingui un punt de referència de l’agroecologia urbana i la inclusió social.

Rosa va incidir en la metodologia d’Aprenentatge i Servei que l’entitat desenvolupa a Can Soler a partir de l’adquisició de competències i aprenentatges a les persones ateses al mateix temps que es realitza una tasca de servei comunitari, en aquest cas regenerant un espai que estava en una situació de degradació i abandonament important. Això ha donat l’oportunitat de fer processos de recuperació significatius i vinculats al territori per les persones ateses per la Fundació.

En la recuperació d’aquest paisatge agrari hi ha participat activament la ciutadania, veïnes i veïns, entitats del barri, escoles i persones usuàries d’equipaments de proximitat que han contribuït al projecte  en jornades de treball cooperatiu.

En aquestes jornades s’han restaurat les feixes de cultiu eliminant plantes invasores, s’ha netejat el bosc i reconstruït  antics murs de pedra seca  i camins adjacents. Aquestes jornades i han servit també per combatre l’estigma en relació a les les malalties mentals, ja que han estat les persones ateses les encarregades de dinamitzar les activitats. 

L’acte va comptar amb la presència de Sabrina Araibi, consellera portaveu del districte d’Horta-Guinardó, que va agrair i destacar la tasca de la Fundació com a impulsor del treball en xarxa al barri de Sant Genís a partir del projecte de Can Soler.

Mireia Abril, tècnica de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, va situar Can Soler en el marc de les polítiques alimentàries de la ciutat i d’una estratègia de sobirania alimentària i alimentació sostenible a partir de la recuperació de varietats locals i del treball en xarxa a la ciutat.

Glòria Arribas, tècnica del servei d’ús públic, divulgació i educació ambiental del Parc Natural de Collserola, va posar en context el projecte de rehabilitació de cultius i paisatge dins de l’estratègia del Parc, destacant valors que ha aportat la feina feta a Can Soler per exemple en diversos àmbits, com el de la gestió forestal o la reconstrucció de murs de pedra seca i camins adjacents que ajuden preservar la biodiversitat, per exemple.

La conferència també va comptar amb la intervenció de Juan F. Hermoso, tècnic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàres (IRTA), que va fer una explicació de la varietat i certificació de les olives afirmant que la tasca realitzada per les persones usuàries a Can Soler ha permès recuperar una varietat antiga d’oliva, la becaruda, que pràcticament havia desaparegut.

Per part de la Fundació, Marta Garcia, responsable d’Acció Social de la Fundació, va exposar la part del projecte de salut mental comunitària vinculat a la natura a partir del treball en xarxa i la metodologia d’Aprenentatge i Servei, a més de contribuir a fer possible l’accés universal a la natura. En aquest sentit, va mencionar els agents socials que han participat activament en la recuperació del paisatge agrari de l’indret, com són l’Escola Font d’en Fargas, l’Escola Aprenents de Sant Genís, el CRI la Llavor, l’Associació de de veïnes i veïns de Sant Genís, el Casal de la Gent Gran de Sant Genís, el Centre Cívic la Casa Groga, el Programa Collserola’t, l’Institut Vall d’Hebron i el Programa Reincorpora població presa.

Finalment, Joan Blas, tallerista del servei d’Inserció Laboral i coordinador tècnic del projecte, va parlar del futur del projecte i va assegurar que la voluntat és continuar donant ús agrícola a l’espai i potenciant els cultius, oliveres i fruiters de varietats locals.

La jornada va acabar amb una visita a l’indret i una explicació de l’experiència per part de les persones ateses encarregades de dinamitzar les activitats agrícoles i, finalment, es va oferir un tast i una llauna d’oli a tots els assistents.

Projecte de recuperació i dinamització

El projecte de recuperació i dinamització dels entorns de Can Soler està impulsat per la Fundació Els Tres Turons i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Parcs i Jardins – Mans al Verd i el Districte d’Horta-Guinardó), així com del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Els terrenys on es situen les feixes de cultiu són dins la ciutat de Barcelona i també del Parc, que contempla la recuperació de l’agricultura tradicional com una de les línies d’acció del PEPNat (Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola).

Can Soler és l’espai on la Fundació Els Tres Turons realitza les activitats de jardineria i forestal dels serveis públics de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions que tenen per objectiu l’acompanyament a la inserció laboral, formativa i comunitària de persones joves i adultes amb un diagnòstic en salut mental. 

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Skip to content