Divendres 22 de novembre les entitats que formem part de BCN Salut Mental vam celebrar la XII Jornada de l’entitat al hub de la Fundació Bofill situant l’evolució dels serveis de rehabilitació comunitària (SRC) al centre. Davant un auditori ple i per mitjà de diferents taules, la jornada va permetre fer balanç de més de 40 anys de rehabilitació comunitària compartint experiències innovadores i línies d’actuació de futur.
Lluís Lalucat va donar la benvinguda a l’acte com a president de BCN Salut mental acompanyat de Lídia Ametller, Jordi Armengol i Magda Casamitjana. Ametller va destacar la implicació de Barcelona a través del Pla de Salut Mental iniciat el 2016 i amb continuïtat a l’estratègia 2023-30 i amb àmbit de treball també a les taules dels districtes. Des del CatSalut, Armengol va parlar de la necessitat de tenir SRC forts per tal d’oferir recursos normalitzadors a l’entorn i que integrin salut, benestar i drets socials. Casamitjana, Directora del Pacte Nacional de Salut Mental fins fa poc, va subratllar que cal obrir totes les portes que calgui per fer efectiu que les persones amb problemes de salut mental siguin ciutadanes de ple dret.
Tina Ureña, Cap d’Àrea de Rehabilitació de CPB, va donar pas a la presentació de Jose Manuel Cañamares. El Director de l’àrea de salut mental d’INTRESS i psicòleg desde 1989 va compartir la seva visió dels reptes de la rehabilitació comunitària. En primer lloc va assenyalar que cal evitar “acomodar-se a l’estructura” reiterant que sovint cal vorejar l’al·legalitat per complir la missió de frontissa entre part social i sanitària dels SRC.
També va destacar que cal incorporar nous perfils mantenint al centre els Trastorns Mentals Greus, l’atenció a la interseccionalitat, la innovació necessària per donar resposta a la gent jove. Cañamares va cloure la intervenció apostant per la necessitat d’articular la participació per tal que les persones ateses ajudin a dissenyar els serveis i destacant la importància de mantenir el compromís ètic i buscar un equilibri territorial entre serveis.
Judit Bellvehí, Cap d’àrea assistencial de Fundació Els Tres Turons, va presentar una taula amb experiències col·laboratives de quatre entitats diferents. Des de CHM Les Corts Núria Puigdellívol i Xavier Sanromà van presentar la feina feta des del Grup Antiestigma que des de 2018 abordat la reducció de l’estigma, la millorar de la comunicació, generar nous espais i connexions en projectes comunitaris i la gènesi d’idees per promoure un canvi social també amb un equilibri entre sabers. Un dels fruits principals del GA va ser l’enquesta sobre estigma i salut mental de 2023 amb participació de 1.100 persones i que va obrir les portes per algunes persones del món de l’activisme.
Miriam Pagès i Marc Granados van exposar el projecte audiovisual comunitari “Delete Edatisme”, un treball d’enregistrament amb gent gran que, van destacar, va permetre un intercanvi enriquidor de coneixements i generacional del qual van mostrar un fragment de quatre minuts. Ambdós van explicar la metodologia de treball destacant que és important acompanyar, però que cal que les persones es facin propi els projectes i també escoltar allò que els joves tenen a dir. Pagès va destacar que el projecte va ajudar a la millora de competències tècniques i socials i l’activació del rol d’agent de canvi i ajuda a la comunitat. Granados va situar la continuïtat com a clau per tal que els projectes funcionen.
Christina A. i Emma Álvarez van presentar la participació en primera persona des de la Unitat Funcional d’Habitatge (UFH), un programa de transició a la comunitat. Ambdues van exposar com es va començar a reforçar la línia d’empoderament a partir d’un Grup de Pacient Expert dins l’UFH i van destacar com la introducció d’un agent de suport TeAM havia permès crear vincles amb una altra proximitat i des de la vulnerabilitat compartida, mitigant la sensació d’incomprensió des d’acompanyaments indivisuals i de grup. Van valorar molt positivament la figura TeAM per complementar la tasca dels tècnics de la xarxa i canalitzar el malestar de forma positiva.
Des de la Fundació Vidal i Barraquer Àlex Mamberto i Josep Manera, del SRC de Sant Andreu, van exposar el procés de construcció del Consell de Participació que permet enllaçar persones usuàries de serveis i els equips de professionals. Ambdós van explicar la creació inicial d’un GAM amb suport d’Activament i la generació prèvia, necessària, d’espais de confort. Finalment van explicar la metodologia assembleària que sustenta el Consell de Participació, dues assemblees mixtes al mes i una de persones usuàries, del consell i el mecanisme d’elecció democràtica.
A la cloenda de l’acte Magda Casamitjana va valorar positivament la feina feta pels SRC però va subratllar que cal escoltar i cal veure i entendre com viuen les persones amb problemes de salut mental. Va encoratjar a construir l’atenció comunitària que es necessita i a moure murs i aprofitar l’estructura dels serveis “per canviar el país des de Barcelona”.
Joan Vegué, Director Mèdic de CPB, va agrair la feina feta per la junta sortint de BCN Salut Mental i va definir dos reptei demana preguntar “què volem ser de grans” i redefinir objectius. Assenyala dos reptes per tal que BCN Salut Mental sigui un referent al al país amb un model centrat en la 1a persona: d’una banda va destacar la necessitat d’augmentar la participació i el compromís de persones i professionals i, de l’altra, va expressar que cal avançar en la millora de l’articulació entre organitzacions.