Més de 80 persones participen a la 1a trobada Ocell de Foc de 2024

Publicat el 20 març, 2024

Dijous 29 de febrer, a Nau Bòstik, va tenir lloc la 1a trobada general de la Xarxa Ocell de Foc del 2024, amb representants dels nuclis del programa -que impulsa la Direcció General, d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball- vinguts d’arreu del territori.

Més de 80 persones vinculades als nuclis Ocell de Foc, entre els quals el de Barcelona Nord on participa la Fundació, van compartir una jornada de treball per fer balanç i posar en comú les seves experiències.

La benvinguda va anar a càrrec de Juli Silvestre, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives i Isabel Garcia, subdirectora general de Treball en la Diversitat i el Tercer Sector.

Tal com va explicar el director general: “Ocell de Foc ha demostrat ser un programa viu que es nodreix de la participació dels nuclis d’arreu del país i també de les entitats que participen d’aquest projecte i de les veus d’aquelles persones a qui aquesta proposta va dirigida, que són els i les joves”.

En aquest sentit, la subdirectora general va afegir: “Des de la Direcció General creiem en aquest projecte, que ha donat molt bons resultats en aquest primer any (més de 22.000 joves ateses) i el volem reforçar. El programa Ocell de Foc ha resultat ser innovador i un exemple de bones pràctiques en matèria d’acció comunitària i d’enxarxament”.

A continuació, va tenir lloc una taula rodona centrada en reflexions i experiències inspiradores al voltant de 3 elements clau del programa: generació de xarxa territorial i comunitària; participació i autoorganització de joves, i ESS i cooperativisme.

En la taula, hi van participar representants dels nuclis del programa Ocell de Foc de Terres de l’Ebre (Neus Sabater), Vallès Oriental (Joan Gener i Enric Miravitlles), Ciutat Vella-Eixample (Alba Segarra), Penedès (Roberto Perdomo) i Sants-Montjuïc-Les Corts (Alexis Jimenez), així com el Dr. Josep Lluís de Peray, assessor del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya.

Algunes de les reflexions compartides en aquest espai van ser:

  • El benestar emocional requereix ser tractat amb una mirada comunitària. És a dir, per promoure el benestar emocional de les joves és imprescindible treballar en xarxa amb tots els agents del territori (espais i centres juvenils, equipaments esportius i culturals, centres educatius, àrees bàsiques de salut, entre d’altres).
  • Cal promoure la cultura de participació entre les joves acompanyant-les en el procés d’identificació dels seus desitjos i interessos. En aquest sentit, és necessari trencar amb la lògica individualista i fer que les joves arrelin en els seus territoris per promoure el seu benestar emocional i el de la comunitat.
  • El desenvolupament laboral en el camp de l’economia social aporta grans beneficis a les joves que reverteixen en el seu benestar emocional: en primer lloc, els permet treballar amb un enfocament orientat a les persones i les seves necessitats, un aspecte que atorga propòsit a la feina realitzada. En segon lloc, els permet treballar en espais amb una gestió democràtica, on la seva veu és escoltada i tinguda en compte. Per altra banda, l’economia social facilita l’arrelament al territori, ja que els projectes realitzats estan orientats a la comunitat del territori.
  • Ocell de Foc, així com la resta de recursos públics i socials, ha de posar a disposició les eines i les condicions perquè les joves s’apoderin i puguin escollir amb llibertat el seu projecte de vida.

Per cloure la jornada, es va celebrar una dinàmica col·lectiva per reflexionar sobre el pla de treball de la Xarxa Ocell de Foc amb les participants dels diferents nuclis territorials.

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Skip to content