Custodia Moreno rep la Creu de Sant Jordi 2023

Publicat el 27 jul., 2023

Custodia Moreno, patrona de la Fundació Els Tres Turons des de fa 15 anys i referent històric de l’activisme al barri del Carmel, ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi 2023. 

La Generalitat de Catalunya ha reconegut amb la seva màxima distinció la trajectòria de l’activista veïnal i infermera, subratllant-ne “la destacada tasca dintre del món de l’associacionisme i l’activisme veïnal, on ha lluitat des de fa moltes dècades, junt amb les seves veïnes i veïns, per tal de millorar les condicions de vida i els drets de la gent del barri del Carmel de la ciutat de Barcelona”. Segons la Generalitat, “la seva gran capacitat d’esforç i la seva infatigable creença en un món millor l’han portada a ser sempre activa en la seva vida personal, però sobretot a promoure de manera col·lectiva importants canvis socials i polítics des de la iniciativa ciutadana”.

L’acte de lliurament dels guardons va tenir lloc el 4 de juliol passat al Teatre Joventut de l’Hospitalet i va estar encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Moreno va ser una de les 20 personalitats i 10 entitats distingides pels seus mèrits i per haver prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. Podeu consultar el llistat íntegre de guardonats aquí.

Activisme veïnal nascut a les barraques del Carmel

Moreno és un referent de la lluita veïnal i un lideratge fonamental per a entendre la transformació del barri del Carmel. Va arribar al Carmel l’any 1947 provinent de Granada i va viure en una de les més de 700 barraques que arribaria a tenir el barri. Hi va viure fins al 1972 cursant estudis universitaris d’infermeria sota la llum de les espelmes. Amb coneixement directe de les dures condicions de vida a les barraques, Moreno va liderar la lluita per una vida i un habitatge digne i va reivindicar la instal·lació de serveis bàsics com l’enllumenat, el clavegueram o l’aigua corrent. Entre els anys 1972 i 1991 va ser presidenta de l’Associació de Veïns del Carmel i entre el 1990 i el 1995 va ser consellera independent del Districte d’Horta-Guinardó, sota el mandat de Pasqual Maragall.

La trajectòria de Moreno ha estat celebrada i reconeguda en altres ocasions. L’any 2021 va ser l’encarregada de fer el pregó de les festes de la Mercè.

Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca al títol
Cerqueu contingut
Post Type Selectors
Cerca a les publicacions

Pin It on Pinterest

Share This
Ves al contingut