Aquest mes de juny hem celebrat una activitat molt especial al Casal de Gent Gran de Vilapicina i Torre Llobeta: un taller intergeneracional de coques de Sant Joan que ha unit les persones usuàries del casal amb el grup de joves del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de la Fundació.
L’activitat ha estat una oportunitat per a compartir coneixements, receptes, rialles i records a través de la cuina. Joves i persones grans han treballat plegats per a preparar coques tradicionals, tot fomentant la connexió entre generacions i el vincle amb el territori. Una mostra més de com la cuina pot esdevenir una eina de cohesió i benestar per a totes les edats.
67 entitats socials donem el tret de sortida a la campanya “La protecció de la salut és un dret bàsic, el treball digne també” per reivindicar l’accés al treball digne com a pilar bàsic per la cohesió social
La campanya també reivindica el paper de les entitats socials com agents imprescindibles en la promoció de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya.
Les 67 entitats que formen la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) han presentat una campanya per reivindicar l’accés al treball digne com a pilar bàsic per la cohesió social així com el paper de les entitats socials com agents clau per a la promoció de l’ocupació de qualitat a Catalunya. La campanya respon a la constatació que el govern no dona resposta ferma a la desigualtat creixent a Catalunya que les entitats socials denunciem des de fa temps.
En la presentació, que ha reunit representants d’entitats i usuaris, s’ha fet èmfasi en el rol de les entitats socials en la inserció sociolaboral a Catalunya. La campanya visibilitza alhora el rol essencial de les entitats socials en l’acompanyament integral a persones que han quedat fora del sistema per ajudar-les a incorporar-se al mercat laboral.
Les entitats socials hem sabut recentment que el SOC deixarà d’impulsar el programa d’ocupació SINGULARS, que acompanya anualment més de 3.500 joves sense feina ni estudis. A això se suma que altres programes públics com el MAIS, adreçat a persones que reben la Renda Garantida de Ciutadania, o el SIOAS, per a persones amb discapacitats, han endurit les condicions i han reduït els temps d’acompanyament.
“El treball és una peça clau per sortir de situacions de vulnerabilitat, per construir projectes de vida i per sentir-nos part d’una societat que no deixa ningú enrere.” — Mariona Puigdellívol, directora d’ECAS.
Davant d’aquesta realitat, i coincidint amb l’inici de campanya, ECAS hem fet entrega del document El rol de les entitats socials en les polítiques actives d’ocupació. Cap a un nou model de concertació? al director del SOC, Francesc Castellana, al secretari de Treball, Francisco Ramos, i al Director General d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, per reivindicar el rol complementari que han de tenir les administracions públiques i les entitats socials en el desplegament de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya.
El document destaca la necessitat d’incorporar una mirada social a les polítiques d’ocupació que garanteixi respostes personalitzades per a col·lectius amb situacions especialment complexes. Això suposa reforçar els espais de diàleg i co-construcció de polítiques públiques, així com dotar de més recursos els programes d’inserció sociolaboral. Durant els pròxims dies s’entregarà el document a referents polítics de diversos grups parlamentaris.
“Alcem la veu, no només per reclamar, sinó també per construir. Perquè volem un futur amb més drets, més oportunitats i més justícia per a tothom.” —Paula Cusí, directora operativa i de projectes d’ECAS.
Anualment, les entitats socials d’ECAS atenen més de 100.000 persones a Catalunya en programes de formació i inserció, una demostració de l’expertesa i la flexibilitat necessàries per donar una resposta ajustada a la diversitat de la població a Catalunya.
Avui dimarts 17 de juny, l’alumnat de 3r d’ESO de l’Escola Gravi ha visitat la masia de Can Soler com a part del seu crèdit de síntesi, en què han triat la l’espai gestionat per Fundació per elaborar un espot publicitari. La jornada ha estat plena d’activitat: han enregistrat petites escenes audiovisuals, han visitat la masia i han conversat amb l’equip per conèixer millor el projecte social i comunitari de la Fundació.
Aquesta és la segona vegada que l’Escola Gravi, una escola cooperativa vinculada a Escolescoop, aposta per donar visibilitat a iniciatives del seu entorn. El seu compromís amb l’educació emocional, el treball cooperatiu i els objectius de desenvolupament sostenible encaixa plenament amb els valors que comparteix a la Fundació.
Ens fa molta il·lusió acollir una escola que prioritza el respecte, la innovació i la participació activa de l’alumnat al món real, i esperem continuar compartint espais d’aprenentatge i transformació en el futur.
Que tothom tingui unes condicions laborals dignes és un pilar bàsic per a evitar l’exclusió social i avançar cap a una societat més justa i cohesionada. Malgrat tot, un 10% de la població catalana que treballa està en risc de pobresa, segons la radiografia INSOCAT (2025), que ha publicat ECAS.
Davant d’aquesta realitat, les 67 entitats de la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), de la qual forma part la Fundació, ha engegat una campanya sota el lema “La protecció de la salut és un dret bàsic, el treball digne també” per a reivindicar l’accés a una feina digna com a pilar bàsic per a la cohesió social, així com el paper de les entitats socials com a agents clau per a la promoció de l’ocupació de qualitat a Catalunya.
Durant el maig de 2025, les entitats d’ECAS han sabut que el SOC deixarà d’impulsar el programa d’ocupació SINGULARS, que a través de l’acció de les entitats socials especialitzades i centres formatius acompanya anualment més de 3.500 joves per a reforçar l’ocupabilitat de jovent no ocupat i no integrat en els sistemes d’educació reglats. Així doncs, la supressió d’aquest programa deixa un col·lectiu molt vulnerable en una greu situació de desatenció.
“És una demostració més de la falta de legitimitat, interlocució i finançament que patim les entitats d’inserció sociolaboral a Catalunya”. —Esther Sancho, coordinadora de la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS.
Això se suma al fet que, en els últims anys, alguns programes públics d’inserció sociolaboral, com el MAIS, enfocat a persones receptores de la Renda Garantida de Ciutadania, han endurit les condicions, principalment a través la reducció de la durada d’acompanyament i exigint resultats d’inserció ràpida.
En aquest context, les entitats d’ECAS han elaborat el document El rol del tercer sector en les polítiques actives d’ocupació a Catalunya. Cap a un nou model de concertació?, que lliuraran als referents polítics per a reivindicar el rol complementari que han de tenir les administracions públiques i les entitats socials en el desplegament de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya.
“Les entitats no podem fer una feina de qualitat. La retallada de programes d’inserció sociolaboral aboca les persones aturades a feines precàries”. —Sonia Moragrega, membre de la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS.
El document subratlla la necessitat d’incorporar una mirada social a les polítiques d’ocupació, que garanteixi respostes personalitzades per a col·lectius amb situacions especialment complexes. Això suposa reforçar els espais de diàleg i co-construcció de polítiques públiques i dotar de més recursos els programes d’inserció sociolaboral.
Anualment, les entitats socials d’ECAS atenen més de 100.000 persones a Catalunya en programes de formació i inserció, una demostració de l’expertesa i la flexibilitat necessàries per donar una resposta ajustada a la diversitat de la població a Catalunya.
Dimecres 11 de juny, sis usuaris de l’activitat de Jardineria del Servei Prelaboral de la Fundació Els Tres Turons van afrontar els exàmens de l’11a edició del programa Qualifica’t, en el marc del mòdul formatiu de Manteniment i Millora de Jardins i Zones Verdes.
Els exàmens van constar de tres proves teòriques, enfocades en la identificació i coneixement tècnic de materials i espècies:
Identificació d’espècies vegetals
Reconèixer eines de jardineria
Identificació de peces de sistemes de reg
A més, aquell mateix dia es va dur a terme l’última de les quatre proves pràctiques, centrada en el retall de tanques arbustives amb màquina, on els participants van poder demostrar les habilitats adquirides al llarg del taller.
Aquesta jornada marca la recta final del programa, que ofereix una formació amb avaluació continuada i amb el suport d’una certificació reconeguda per l’Institut Les Salines del Prat.
Des de la Fundació, volem felicitar-los per l’esforç, la constància i la feina feta durant tot el procés formatiu.
L’alumnat de tercer curs de l’Escola Font d’en Fargas va visitar dimecres 11 de juny la masia de Can Soler per ajudar a tenir cura dels espais naturals coincidint amb l’arribada dels primers dies de calor. Durant la jornada, els infants van regar els horts, les plantes i els arbres fruiters dels voltants, tot reforçant el vincle amb l’espai i amb el projecte comunitari que la Fundació impulsa des de fa anys al barri de Sant Genís dels Agudells.
Aquesta visita dona continuïtat a la que va fer l’alumnat de 5è el mes d’abril, quan es van netejar bancals i bosc i van plantar dues oliveres nascudes d’esqueixos d’arbres centenaris en el marc del Projecte Junts. Aquestes accions, emmarcades dins la metodologia d’aprenentatge i servei, permeten transmetre valors com la sostenibilitat, la corresponsabilitat i la cura del territori des d’una experiència directa i significativa.
A la festa d’estiu de la Fundació, Marisa Rosa reivindica col·lectivitzar els malestars i continuar treballant pels drets
El passat 5 de juny, en el marc de la festa d’estiu de la Fundació Els Tres Turons, la presidenta, Marisa Rosa, va adreçar-se a les persones assistents amb un discurs ple d’agraïment, mirada històrica i reflexions compartides amb motiu dels 40 anys de trajectòria de l’entitat.
La presidenta va obrir l’acte donant la benvinguda i agraint profundament la presència de totes les persones assistents. Segons va remarcar, des de fa alguns anys, la celebració es fa a la masia de Can Soler, un espai natural amb certes limitacions d’accessibilitat que, tanmateix, l’equip de la Fundació fa possible adaptar perquè sigui un espai acollidor i obert a tothom.
Rosa va explicar que enguany la festa ha tingut un significat especial perquè forma part dels actes de celebració del 40è aniversari de la Fundació. En aquest context, va voler fer un repàs agraït de la història de l’entitat, començant per les persones ateses: “Gràcies per la confiança dipositada en nosaltres, per permetre que els equips us acompanyin en els vostres processos i projectes personals”. També va remarcar el paper de les persones ateses en els projectes de l’entitat: “Amb la seva participació activa, ganes i creativitat, fan possible molts dels projectes que portem a terme”.
Tot seguit, va adreçar un reconeixement a totes les persones treballadores de la Fundació: “Per la seva professionalitat, ètica, rigorositat tècnica, compromís i esforç”. I va agrair també la tasca del Patronat, reconeixent les persones que n’han format part al llarg de la història per la recerca del bé comú i la cura de la bona governança.
Va voler estendre aquest agraïment a totes les entitats del territori, a les xarxes de col·laboració, a les administracions públiques (especialment el Districte d’Horta-Guinardó, el Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona) i a institucions i xarxes com la de salut mental o l’economia solidària: “Ens han acompanyat i impulsat a arribar fins aquí”.
Una menció molt especial va ser per a la comissió de Treball Comunitari de la Fundació, responsable de fer possible la festa cada any: “Aquest any hem pogut veure més de prop la seva tasca i és absolutament d’admirar”. Va reconèixer també la feina de totes les persones que hi col·laboren, fent realitat totes les activitats i experiències que es viuen en aquesta jornada.
Marisa Rosa va compartir també una reflexió sobre la història de la Fundació, pensant en els 40 anys no pas com en una xifra abstracta, sinó com la suma de milers d’accions quotidianes: “Converses, creacions artístiques, espais de coordinació, activitats grupals… Tot el que passa en un sol dia dins l’entitat ja és una part d’aquesta història“.
Va recordar els orígens als anys 80, quan veïns/es i professionals van somiar i treballar per un nou model d’atenció en salut mental, centrat en la persona i en els drets. Va remarcar que, des d’aquell moment, totes les accions col·lectives han anat construint una trajectòria fonamentada en la salut mental col·lectiva i en la inclusió social.
Per acabar, va recordar una idea clau que ja va compartir en la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental de 2024: la importància de reconèixer-nos com a interdependents i de col·lectivitzar els malestars. I va afegir-hi una crida nova i poderosa: “També hem de col·lectivitzar l’alegria”.
Amb aquest desig, i amb un somriure compartit, va concloure: “Si esteu preparades per a col·lectivitzar la vostra alegria, que comenci la festa!”.
Aquest mes de juny la Taula de Salut Comunitària de Sant Genís s’ha reunit a la masia de Can Soler, un espai que simbolitza el treball comunitari, la vinculació amb el territori i la cura de la salut col·lectiva.
La Taula, impulsada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona a través del programa Salut als Barris, és un espai de coordinació i feina conjunta amb serveis, entitats i col·lectius del barri. Té com a objectiu detectar necessitats del territori i promoure accions per a reduir les desigualtats socials en salut, posant el focus en els determinants socials.
La Fundació participa activament en aquest espai, promovent iniciatives que connecten la salut mental comunitària amb altres dimensions del benestar com l’emocional, l’ambiental o la relacional. La trobada a Can Soler ha permès visibilitzar els projectes agroecològics, educatius i ambientals que es desenvolupen des d’aquest espai obert al barri i que esdevenen una eina transformadora per a la salut col·lectiva.
Des de la Taula, es treballa de manera transversal i comunitària per a donar suport a iniciatives que promouen la inclusió, la cohesió i l’equitat, posant les persones i el territori al centre.
Dimecres 3 de juny, una trentena de persones grans participants del Punt Òmnia PES Martí Codolar, el CAP Carmel, el Punt Òmnia Fundació Adsis i el Projecte Vulnerables del Casal de Gent Gran del Baix Guinardó van gaudir d’una jornada especial a Can Soler.
Durant dues hores, el grup va recórrer els horts i els bancals d’oliveres, va conèixer el projecte que la Fundació desenvolupa a la finca i va visitar l’Aula de Natura, on van descobrir la història del barri i la riquesa natural de l’entorn. Com a part de l’activitat, van participar en un taller de trasplantament de menta, que van poder emportar-se a casa com a record de l’experiència. La visita va acabar amb un tastet d’oli de Can Soler, elaborat amb les oliveres recuperades a la finca.
Aquesta sortida s’emmarca dins d’un projecte més ampli en què col·laboren diferents entitats del districte per a promoure activitats culturals i socials entre les persones grans i combatre la solitud no desitjada. Les visites es fan un cop al mes, normalment els divendres al matí, i tenen com a objectiu fomentar el benestar físic i emocional a través del contacte amb la natura i la vida comunitària.
Des de la Fundació Els Tres Turons, celebrem aquest tipus d’iniciatives que reforcen els vincles socials i apropen el patrimoni natural i cultural al teixit veïnal del territori.
La masia de Can Soler va acollir dijous 5 de juny una edició molt especial de la #3TUFEST, la festa d’estiu de la Fundació Els Tres Turons, marcada enguany per la celebració dels 40 anys de trajectòria de l’entitat. Aquesta fita històrica es va fer visible en un acte que va combinar memòria, art, comunitat i música en un ambient festiu i proper.
Amb la participació de prop de 200 persones, la festa va començar amb un emotiu parlament de la presidenta de la Fundació, Marisa Rosa, que va fer un agraïment extensiu a totes les persones ateses, professionals, entitats del sector i administracions que han format part d’aquest camí. Un dels moments simbòlics de la tarda va ser la plantació d’una olivera, amb la participació d’un infant i de l’anterior president, Jordi Foix, com a gest de futur arrelat en la història.
La tarda va continuar amb actuacions deguitarra del Club Social Pol Positiu, testimonis de persones vinculades a la Fundació i, com ja és tradició, un pica-pica vegà i sense gluten, elaborat des dels tallers de cuina dels serveis, que va convertir el pati en un espai de trobada i celebració compartida.
Un dels punts àlgids va ser l’actuació de la Big Band de Montbau, que va fer vibrar la masia amb swing, jazz i versions de grans clàssics. Paral·lelament, les activitats de fusteria i ceràmica van oferir una mostra de la seva obra i l’Atelier de Creació del Pol Positiu va presentar, amb la col·laboració de l’artista José Montes, una instal·lació de Land Art a la bassa de la masia, formada per collarets d’estructures ovoides fetes amb branquillons trenats.
Aquesta #3TUFEST ha estat la més concorreguda dels últims anys, amb la presència d’amigues i amics de la Fundació que es van voler sumar a una celebració col·lectiva que marca l’inici d’un any ple d’activitat per a commemorar 40 anys de salut mental comunitària. Quan el sol va començar a baixar, la masia i els horts de Can Soler van recuperar el seu silenci habitual, deixant enrere un vespre ple de vida, música i comunitat.