Bones festes!
Des de la Fundació Els Tres Turons us desitgem bon Nadal i bon any amb uns versos de Joana Raspall.
Des de la Fundació Els Tres Turons us desitgem bon Nadal i bon any amb uns versos de Joana Raspall.
Pere Claver Grup i la Fundació Els Tres Turons han signat un acord de col·laboració pel qual la Fundació Tallers, entitat de Pere Claver Grup, passa a formar part de l’accionariat de l’empresa d’inserció Passar Via. Passar Via va ser creada per la Fundació Els Tres Turons l’any 2002 per a facilitar la integració sociolaboral de persones amb problemes de salut mental en situació d’exclusió social i que tenen dificultats per a incorporar-se al mercat de treball ordinari. Aquesta integració permet a Pere Claver Grup continuar generant més oportunitats laborals per col·lectius vulnerables i ampliar els serveis que ja ofereix des del seu àmbit d’Inclusió Laboral i a la Fundació Els Tres Turons mantenir la seva vinculació amb l’empresa.
L’acord s’emmarca dins la voluntat de les dues organitzacions de treballar conjuntament i d’explorar nous àmbits de col·laboració que permetin augmentar l’impacte social de la seva tasca envers una atenció integral, integrada, comunitària i basada en drets.
“Dins del col·lectiu de les persones amb problemes de salut mental podem trobar persones que, per diferents motius, no volen disposar d’un certificat de discapacitat. La nostra incorporació a Passar Via és una oportunitat per ampliar el nostre abast i prestar serveis d’inserció sociolaboral a aquests col·lectius”, afirma Carles Descalzi, gerent de Pere Claver Grup.
Per la seva banda, Alfons Santos, director de la Fundació Els Tres Turons, destaca que “la incorporació de Pere Claver Grup a través de la Fundació Tallers a l’accionariat de Passar Via permet la continuïtat de l’empresa, i donar-li un nou impuls per poder seguir sent un referent de la inserció laboral de persones amb situació de vulnerabilitat i especialment de les persones amb problemes de salut mental”.
Fins ara, Pere Claver Grup oferia ocupació a través del Centre Especial de Treball (CET) a persones amb discapacitat. Amb la incorporació de Passar Via, amplia el seu abast d’oportunitats professionals adreçant-se a persones que, per circumstàncies personals, estan en risc d’exclusió sociolaboral però que no tenen un certificat de discapacitat.
Les persones contractades a través de Passar Via inicien un itinerari d’inserció que dura un màxim de tres anys, en el qual se les capacita laboralment i reben un suport individualitzat per a aconseguir millorar la seva autonomia, les seves competències i el seu currículum. L’objectiu final és garantir que s’incorporin al món laboral ordinari. Passar Via ofereix els serveis de jardineria, neteja i construcció, entre d’altres.
Podeu descarregar-vos la nota de premsa aquí.
El taller de Manteniment d’Espais Urbans del Servei d’Inserció Laboral de la Fundació Els Tres Turons dona el tret de sortida a una nova edició del Qualifica’t 2025, un programa pensat per facilitar l’assessorament i el reconeixement acadèmic de la formació professional.
Aquest programa s’adreça a persones en situació d’atur o ateses en dispositius de la xarxa de salut mental, amb l’objectiu de capacitar-les en tasques de manteniment i millora d’espais verds urbans. El taller tindrà una durada de 5 mesos, durant els quals es cursarà una formació homologable al Mòdul 7 del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Jardineria i Floristeria. Aquest mòdul inclou la unitat formativa de manteniment i restauració de jardins i zones verdes.
Durada: 5 mesos (175 hores)
Inici: febrer de 2025
Finalització: juny de 2025
Certificació acadèmica: Institut Les Salines del Prat del Llobregat
Requisits:
El programa ofereix una avaluació continuada i la possibilitat de validar la formació a través de l’Institut Les Salines, facilitant l’obtenció d’un reconeixement acadèmic oficial dins de la formació professional en jardineria.
Descarregueu-vos el fulletó del programa aquí.
Per participar-hi o resoldre qualsevol dubte, podeu contactar amb la Fundació Els Tres Turons:
No deixeu escapar aquesta oportunitat per formar-vos i obtenir una certificació que us pot obrir noves portes laborals!
Aquest dimecres 11 de desembre, la Fundació Els Tres Turons ha participat a l’acte de celebració del 10è aniversari de la Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB). L’esdeveniment, celebrat al Parc Tecnològic de Nou Barris, ha estat un espai de retrobament i reconeixement a una dècada de feina col·laborativa i de compromís amb la inclusió laboral al mercat ordinari de persones amb discapacitat i/o trastorns de salut mental.
Durant la jornada, s’han destacat moments clau de la trajectòria de la XIB i s’han compartit testimonis inspiradors que mostren l’impacte real de la xarxa. Aquesta iniciativa aplega l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i dotze entitats socials, entre les quals hi ha la Fundació, amb un objectiu comú: millorar la inclusió laboral a través d’estratègies compartides i aliances amb agents socials, empreses i administració.
La XIB ha estat clau per a generar coneixement, enfortir equips tècnics, i donar visibilitat a la contractació de persones amb discapacitat i trastorns de salut mental. Aquests deu anys són un reflex del poder de treballar en xarxa i de la importància d’apostar per un mercat laboral més inclusiu i accessible.
El programa Ocell de Foc Barcelona Nord, impulsat per la Fundació Els Tres Turons, la Fundació CHM Salut Mental, la Fundación ADSIS i Salesians Martí-Codolar, ha finalitzat l’any amb la celebració de tot un seguit de jornades que han tingut lloc els mesos d’octubre i novembre per a orientar i donar suport a la joventut en temes de salut mental, autoconeixement i inserció laboral. A través de tallers i activitats a diferents espais de la ciutat, el programa ha fomentat el creixement personal i la reflexió crítica sobre els reptes actuals.
Amb aquestes iniciatives, el programa Ocell de Foc Barcelona Nord treballa per a fomentar el benestar emocional, el desenvolupament personal i la participació activa del jovent en la societat.
El dimecres 27 de novembre va ser un dia especial per a les persones usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) de la Fundació Els Tres Turons. Els participants del taller de fusta van completar un projecte significatiu muntant la menjadora i l’observatori d’ocells que han construït per encàrrec de l’Escola de Natura de Collserola.
Aquestes estructures, situades als entorns de la Masia de Can Soler, oferiran un espai únic per observar i aprendre sobre les aus que habiten la zona. El taller d’hort de la Fundació també va participar activament en el procés, ajudant a fixar les instal·lacions a terra i assegurant que estiguessin preparades per al seu ús.
Un projecte comunitari i educatiu
La menjadora i l’observatori d’ocells estan pensats per a donar suport a les activitats educatives i de sensibilització ambiental que es desenvolupen a Can Soler. Escoles de la zona i persones interessades podran aprofitar aquestes noves infraestructures per conèixer de prop la biodiversitat de Collserola, fomentant una connexió més profunda amb l’entorn natural.
Fomentant habilitats i contribuint al territori
Aquest projecte és un exemple de la manera com les activitats del SRC no només afavoreixen la rehabilitació i el desenvolupament d’habilitats de les persones usuàries, sinó que també contribueixen a enriquir el patrimoni natural i cultural del territori.
Mira algunes imatges del muntatge i el resultat final aquí:
La Masia de Can Soler va acollir el 9 de desembre una nova edició de les IV Jornades de Patrimoni i Paisatge, organitzades per la Fundació Els Tres Turons. Aquesta iniciativa, que any rere any posa en valor la recuperació dels espais tradicionals, va centrar-se en una sessió formativa de construcció de murs de pedra seca, una tècnica ancestral que contribueix a la integració del paisatge, la prevenció de l’erosió i la millora de la biodiversitat.
La jornada, conduïda per Víctor Mata, expert en construcció de murs en sec i intervencions artístiques en espais naturals, va combinar la formació teòrica amb una activitat pràctica en els entorns de la masia. Durant l’activitat, participants de diferents edats i perfils van treballar conjuntament per construir nous murs i recuperar estructures antigues, contribuint així a la transformació d’aquest espai emblemàtic.
Una jornada de comunitat i memòria històrica
Com és habitual, les jornades van obrir-se a veïnes, veïns i entitats del barri, fomentant la implicació ciutadana en la recuperació del patrimoni. Aquest projecte no només contribueix a la millora de l’espai físic de Can Soler, sinó que també enforteix els vincles comunitaris i ajuda a preservar la memòria històrica del barri de Sant Genís.
Aquí podeu veure un recull d’imatges de la jornada:
Ja estan obertes les inscripcions pel Programa Singulars 2025 que la Fundació Els Tres Turons duu a terme de forma conjunta amb el Grup CHM i Sinèrgia. La iniciativa, impulsada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), està adreçat a joves d’entre 16 i 29 anys i té per objectiu augmentar l’ocupabilitat de la població jove. Amb aquest objectiu fomenta la formació professionalitzadora i treballa per acompanyar i afavorir la inserció al mercat laboral ordinari i també a centres especials de treball.
El programa, que es desenvoluparà de l’1 de gener al 31 de desembre de 2024, està destinat a oferir suport individualitzat i formació professionalitzadora a joves d’entre 16 i 29 anys que es trobin en situació de desocupació.
L’objectiu del programa és fomentar la inserció laboral dels participants a través d’una combinació d’orientació professional, assessorament personalitzat i activitats per al desenvolupament de competències transversals. A més, es promou la participació en accions socials, culturals i cíviques, així com en activitats que connecten els participants amb l’entorn productiu del territori.
Els participants al Programa Singulars es podran beneficiar de tres formacions i una formació transversal a càrrec de Sinèrgia, un centre especialitzat en formació i potenciació de competències professionals.
També inclou un mòdul de sensibilització sobre igualtat i salut laboral, amb una durada de 40 hores.
El programa està dirigit a joves que compleixin els següents requisits:
Descarrega’t el fulletó amb tota la informació
Les inscripcions ja estan obertes per a joves interessats a millorar el seu futur laboral a través d’aquesta iniciativa transformadora.
Trucan’s al 93 215 83 25 o envia’ns un correu a través del formulari que et deixem aquí sota.
ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) va comparèixer el 20 de novembre passat davant la Comissió de Drets Socials i Inclusió del Parlament de Catalunya per a presentar els informes 16 i 17 d’INSOCAT, que analitzen els indicadors socials a Catalunya. Les ponents, Mariona Puigdellívol, directora d’ECAS; Teresa Bermúdez, membre de la junta directiva, i Marta Garcia, responsable d’Acció Comunitària de la Fundació Els Tres Turons i membre de la vocalia de pobresa d’ECAS, van subratllar la necessitat urgent de reformar el sistema de prestacions socials per a combatre la pobresa i les desigualtats.
Entre les dades exposades destaquen:
A més, es va posar de manifest que el sistema de garantia d’ingressos, amb eines com l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania, no és capaç d’assolir els seus objectius. Per exemple, 60% de les llars en pobresa severa no reben cap cobertura d’aquestes prestacions.
Propostes clau d’ECAS:
Finalment, es va fer èmfasi en els col·lectius més vulnerables: joves, dones i migrants, on el risc de vulnerabilitat és encara més alt.
Podeu recuperar la reunió de la comissió al web del Parlament i la compareixença d’ECAS a l’enllaç següent:
Divendres 22 de novembre les entitats que formem part de BCN Salut Mental vam celebrar la XII Jornada de l’entitat al hub de la Fundació Bofill situant l’evolució dels serveis de rehabilitació comunitària (SRC) al centre. Davant un auditori ple i per mitjà de diferents taules, la jornada va permetre fer balanç de més de 40 anys de rehabilitació comunitària compartint experiències innovadores i línies d’actuació de futur.
Lluís Lalucat va donar la benvinguda a l’acte com a president de BCN Salut mental acompanyat de Lídia Ametller, Jordi Armengol i Magda Casamitjana. Ametller va destacar la implicació de Barcelona a través del Pla de Salut Mental iniciat el 2016 i amb continuïtat a l’estratègia 2023-30 i amb àmbit de treball també a les taules dels districtes. Des del CatSalut, Armengol va parlar de la necessitat de tenir SRC forts per tal d’oferir recursos normalitzadors a l’entorn i que integrin salut, benestar i drets socials. Casamitjana, Directora del Pacte Nacional de Salut Mental fins fa poc, va subratllar que cal obrir totes les portes que calgui per fer efectiu que les persones amb problemes de salut mental siguin ciutadanes de ple dret.
Tina Ureña, Cap d’Àrea de Rehabilitació de CPB, va donar pas a la presentació de Jose Manuel Cañamares. El Director de l’àrea de salut mental d’INTRESS i psicòleg desde 1989 va compartir la seva visió dels reptes de la rehabilitació comunitària. En primer lloc va assenyalar que cal evitar “acomodar-se a l’estructura” reiterant que sovint cal vorejar l’al·legalitat per complir la missió de frontissa entre part social i sanitària dels SRC.
També va destacar que cal incorporar nous perfils mantenint al centre els Trastorns Mentals Greus, l’atenció a la interseccionalitat, la innovació necessària per donar resposta a la gent jove. Cañamares va cloure la intervenció apostant per la necessitat d’articular la participació per tal que les persones ateses ajudin a dissenyar els serveis i destacant la importància de mantenir el compromís ètic i buscar un equilibri territorial entre serveis.
Judit Bellvehí, Cap d’àrea assistencial de Fundació Els Tres Turons, va presentar una taula amb experiències col·laboratives de quatre entitats diferents. Des de CHM Les Corts Núria Puigdellívol i Xavier Sanromà van presentar la feina feta des del Grup Antiestigma que des de 2018 abordat la reducció de l’estigma, la millorar de la comunicació, generar nous espais i connexions en projectes comunitaris i la gènesi d’idees per promoure un canvi social també amb un equilibri entre sabers. Un dels fruits principals del GA va ser l’enquesta sobre estigma i salut mental de 2023 amb participació de 1.100 persones i que va obrir les portes per algunes persones del món de l’activisme.
Miriam Pagès i Marc Granados van exposar el projecte audiovisual comunitari “Delete Edatisme”, un treball d’enregistrament amb gent gran que, van destacar, va permetre un intercanvi enriquidor de coneixements i generacional del qual van mostrar un fragment de quatre minuts. Ambdós van explicar la metodologia de treball destacant que és important acompanyar, però que cal que les persones es facin propi els projectes i també escoltar allò que els joves tenen a dir. Pagès va destacar que el projecte va ajudar a la millora de competències tècniques i socials i l’activació del rol d’agent de canvi i ajuda a la comunitat. Granados va situar la continuïtat com a clau per tal que els projectes funcionen.
Christina A. i Emma Álvarez van presentar la participació en primera persona des de la Unitat Funcional d’Habitatge (UFH), un programa de transició a la comunitat. Ambdues van exposar com es va començar a reforçar la línia d’empoderament a partir d’un Grup de Pacient Expert dins l’UFH i van destacar com la introducció d’un agent de suport TeAM havia permès crear vincles amb una altra proximitat i des de la vulnerabilitat compartida, mitigant la sensació d’incomprensió des d’acompanyaments indivisuals i de grup. Van valorar molt positivament la figura TeAM per complementar la tasca dels tècnics de la xarxa i canalitzar el malestar de forma positiva.
Des de la Fundació Vidal i Barraquer Àlex Mamberto i Josep Manera, del SRC de Sant Andreu, van exposar el procés de construcció del Consell de Participació que permet enllaçar persones usuàries de serveis i els equips de professionals. Ambdós van explicar la creació inicial d’un GAM amb suport d’Activament i la generació prèvia, necessària, d’espais de confort. Finalment van explicar la metodologia assembleària que sustenta el Consell de Participació, dues assemblees mixtes al mes i una de persones usuàries, del consell i el mecanisme d’elecció democràtica.
A la cloenda de l’acte Magda Casamitjana va valorar positivament la feina feta pels SRC però va subratllar que cal escoltar i cal veure i entendre com viuen les persones amb problemes de salut mental. Va encoratjar a construir l’atenció comunitària que es necessita i a moure murs i aprofitar l’estructura dels serveis “per canviar el país des de Barcelona”.
Joan Vegué, Director Mèdic de CPB, va agrair la feina feta per la junta sortint de BCN Salut Mental i va definir dos reptei demana preguntar “què volem ser de grans” i redefinir objectius. Assenyala dos reptes per tal que BCN Salut Mental sigui un referent al al país amb un model centrat en la 1a persona: d’una banda va destacar la necessitat d’augmentar la participació i el compromís de persones i professionals i, de l’altra, va expressar que cal avançar en la millora de l’articulació entre organitzacions.